Peter van Essen M.Sc

Europees en Nederlands patentgemachtigde

Dit ben ik in het kort

Peter (Augustinus) van Essen M.Sc.

Carrière

Ik studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, en deed daar doctoraalexamen in 1991. Mijn hoofdvakken omvatten vaste stof-fysica, en onderzoek bij SRON, Stichting Ruimteonderzoek Nederland, waar ik de toepassing van CCD detectors voor spectroscopie in het zachte röntgen-gebied onderzocht. Na het behalen van mijn doctoraalexamen werkte ik enkele jaren bij Akzo Nobel Coatings voor het Technology Centre Colorimetry, waar ik projectleider was voor verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van het meten en visueel evalueren van kleur. Projecten waren onder meer het verrekenen van glans bij het meten en de visuele perceptive van kleur, en het meten van kleur en kleurverschillen van productiebatches verf. 

Expertise als octrooigemachtigde

Op 1 januari 1995, na verschillende jaren onderzoek bij de kleurmeet-afdeling van Akzo Nobel, begon ik bij de octrooiafdeling van Akzo Nobel. Daar behandelde ik octrooiaanvragen op het gebied van verf (coatings) in vele landen over de hele wereld. Ik verzorgde ook vrijgaven op het gebied van amorf silicium foto-voltaische cellen, optische schakelaars, en beschrijfbare CD’s.

In 1999 , maakte ik een carrièreswitch en kwam bij een octrooibureau waar ik octrooiaanvragen behandelde voor kleine en middelgrote bedrijven. Werkte mee aan verschillende rechtszaken op het gebied van octrooien (zoals de HA ZA 05-583) en diende verschillende opposities (bezwaarschriften tegen octrooiverlening) in. Ik voerde ook procedures voor de raad van beroep van de Europese octrooiraad (Boards of Appeal of the European Patent Office), wat ondermeer resulteerde in beslissing T 0446/97.

In 2006 maakte ik een volgende career switch en sloot mij aan bij een van de grootste octrooibureaus van Nederland. Daar was ik de octrooigemachtigde in meerdere succesvolle rechtszaken (Clyde Bergemann GmbH v. Magaldi, hof Den Haag, 13 juli 2010, zaaknummer No. 200.023.759/01, en KG ZA 09-102). Voerde ook verscheidene bezwaarprocedures, die resulteerden in intrekking van octrooien van derden, of afwijzing van de bezwaarprocedure tegen octrooien van klanten.
Met mijn uitgebreide ervaring als octrooigemachtigde heb ik octrooiprocedures gevoerd op vele verschillende gebieden, zoals electronenbundellithografie, bandenbouwmachines, gespuitgiette flessenkratten, software, verpakkingen, broedmachines voor eieren, bouwmaterialen, en photovoltaisch zonnepanelen.

In 2011 ging ik een nieuwe uitdaging aan en startte samen met Ard Ellens een nieuw octrooibureau. Ellens & Van Essen. En vanaf 2016 verder op eigen(wijze) koers als Van Essen Patent

Persoonlijk

Ik houd er van om te werken aan een verscheidenheid aan onderwerpen en een combinatie van werken voor grote bedrijven en voor kleine ondernemingen, startups en onderzoeksinstituten. Voor mij is het een echte uitdaging om een octrooistrategie te vinden samen met de klant.

Publicaties and lidmaatschappen

Ik ben (co)auteur van verschillende artikelen in “Managing Intellectual Property”, onder anderen gewijd aan octrooistrategie. Ik ben lid van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV), de Nederlandse Orde van Octrooigemachtigden en het Instituut van “Professional Representatives before the European Patent Office” (EPI).  Verder ben ik lid van de “Fédération Internationale de Conseils en Propriété Industrielle” (FICPI).

Jaren ervaring

Geregistreerde patenten... and still going

Indieningen